Je kunt zaken nog zo goed geregeld hebben en denken dat jouw omgeving veilig is voor je kinderen. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor je kind tegen één van je ramen valt of loopt, het glas breekt en je kind gewond raakt door glasscherven. Dit gevaar is er trouwens niet alleen voor kinderen. Ook volwassen lopen het gevaar om tegen een glazen deur te lopen of tegen een raam aan te lopen of vallen. Jaarlijks belanden er veel mensen op de eerste hulp in het ziekenhuis omdat ze gewond zijn geraakt door glas. Het gevaar voorkomen kan misschien niet, maar met speciaal raamfolie kun je je ramen wel een stuk veiliger maken. In dit artikel gaan we hier nader op in. Om welk folie gaat het? En hoe werkt het precies?
Welk raamfolie gebruiken om glas veiliger te maken?Er is een speciaal raamfolie ontworpen dat de schade bij glasbreuk zoveel mogelijk kan beperken. We noemen het veiligheidsfolie. Deze heb je in twee dikte:
– 100 micron – 200 micron
Het folie van 100 micron is eigenlijk al prima te noemen. Het doet wat het doen moet: het glas bij breuk bij elkaar houden. Als iemand tegen het raam valt ontstaan er dus niet van die scherpe stukken glas. Het raamfolie houdt het glas bij elkaar. En hierdoor raakt de persoon die tegen het glas aan is gelopen of gevallen vrijwel niet gewond door glas. Een school met nog geen veiligheidsglas in de ramen of een kinderopvang zonder veiligheidsglas zijn verplicht om hun ramen te beveiligen. Je kunt in dat geval de ramen vervangen. Maar dat is een dure oplossing. Goedkoper is dan om je ramen te voorzien van veiligheidsfolie. Veel goedkoper en zeker ook net zo effectief.
Hoe veiligheidsfolie opplakken?Veiligheidsfolie plak je aan de binnenkant van het raam. Het is zelfklevend en dat is dus juist ook heel goed want zo blijft het glas dus altijd aan het folie kleven. Ook als breekt! Eventueel kun je het raamfolie kopenen ook nog aan de buitenkant plakken. Het is alleen wel zo dat door regen, kou en fel zonlicht het geplakte folie sneller haar kwaliteit verliest dan dat je het binnen plakt. De levensduur van buiten plakken kunnen we niet zo zeggen. Het hangt echt af van de weersomstandigheden. Het beste kun je elke 3 maanden even checken of het folie er nog goed op zit. Veiligheidsfolie van 200 micron is nog dikker en wordt ook tegen doorval gebruikt. Echter is dit folie meer gericht om diefstal te voorkomen. Men kan dan bijvoorbeeld minder snel je raampje intikken om in te breken. Zo is veiligheidsfolie dus om meerdere redenen erg handig om op je ramen te plakken. |
https://www.plakfoliewebshop.nl/ |