Internet Marketing Gids
Image default
Sport

Geen voetbalelftal compleet zonder keeper!

Wanneer er wordt gesproken over een voetbalwedstrijd, favoriete spelers binnen een bepaald team of de opstelling van een elftal voor de wedstrijd, gaat de eerste aandacht vaak uit naar de spitsen in het elftal. Ook middenvelders en verdedigers worden vaak uitgebreid besproken. Een rol binnen het elftal die soms lijkt weg te vallen of minder onderwerp van gesprek is, is de keeper. Dit terwijl natuurlijk geen enkel elftal een wedstrijd kan winnen zonder keeper.

Kwaliteiten van een goede keeper

Maar wat maakt een keeper nu eigenlijk een goede keeper? Wat zijn belangrijke vaardigheden en kwaliteiten die een keeper moet bezitten? Allereerst is een zeer scherp reactievermogen natuurlijk erg belangrijk. Daarnaast moet een keeper, misschien nog wel meer dan reguliere veldspelers, erg behendig zijn. Deze twee kwaliteiten samen moeten er namelijk voor zorgen dat een keeper die loepzuivere penalty direct goed weet in te schatten en zich hierop aansluitend zo te bewegen dat er niet gescoord zal worden. Dat allemaal vindt plaats in een tijdbestek van enkele seconden!

De uitrusting van een goede keeper

Wanneer je de uitrusting van keepers vergelijkt met veldspelers, valt allereerst wellicht op dat zij een ander tenue dragen. Het belangrijkste verschil hierin is dat keepers, in tegenstelling tot veldspelers, vaak een shirt met lange mouwen dragen. Hiernaast is een goede keepersuitrusting natuurlijk niet compleet zonder een paar keepershandschoenen. Keepershandschoenen hebben een tweeledige functie: zij zorgen ervoor dat de handen van de keeper beschermd zijn, bijvoorbeeld tijdens het tegenhouden van de soms keiharde schoten op doel. Hiernaast zorgen de keepershandschoenen voor een betere grip op het moment dat een keeper een schot tegenhoudt. Keepershandschoenen zorgen simpelweg voor een vergroting van het handoppervlak van de keeper en daardoor een veel betere controle over de bal.

Verschillen tussen veldspelers en keepers

Het spreekt voor zich dat er veel verschillen zijn tussen veldspelers en keepers, niet alleen in de uitrusting zoals hierboven is beschreven. Een belangrijk kenmerk van keepers is dat zij meestal niet behoren tot de kleinere spelers op het veld. Om het grote doel af te dekken is het nu eenmaal mooi meegenomen als je wat langer bent. Hiernaast zit er een groot verschil in de afgelegde afstand tijdens wedstrijden. Waar veldspelers vaak een flink aantal kilometers maken, blijven keepers veelal in de buurt van hun doel en maken hierdoor dus een stuk minder kilometers. Een laatste verschil zit in de wijze van trainen, voetbalclubs hebben daarom meestal een aparte keeperstrainer.